lördag 12 oktober 2013

Jag är för inkludering men...

Alla får vara med...

Jag vet mycket väl om svårigheterna med att inkludera alla barn på förskola. Jag jobbar mitt andra decennium på förskola. Jag har som förälder också sett hur förskola och pedagoger förhåller sig till barnen som faller utanför "vanlig" och "normal". Där till har jag varit aktiv i olika funkpolitiska sammanhang.

En mängd barn mår dåligt av mår fruktansvärt dåligt varje dag av att inte få vara med i förskolans verksamhet för att pedagoger inte tycker att de hör hemma där. Ursäkterna till att det exkluderande tänkande kan vara olika, men konsekvenserna av en sådan verksamhet blir förödande av många skäl. Dels får inte ett antal barn möjlighet att delta i förskolans fantastiska verksamhet, det som ibland kallas "grunden till ett livslångt lärande" och "det första steget i det svenska utbildningsväsendet". Men dels också för att om vi redan i förskolan exkluderar vissa människor kan vi aldrig få en förståelse för människors olikheter i samhället. Attityder grundlägger vi tidigt i livet. 

...men inte de som stör

Jag tog några skärmdumpar av svar på @annklarssons fråga Hur kan vi bli bättre på inkludering i förskola??, svars som ges av en förskollärare. Svar som jag så ofta mött att de inte ska ses som svar av en enskild individ utan av en hel yrkeskår. 
Om vi vänder på det. Om vi har en verksamhet som sker på bekostnad av några funktionshindrade barn, är den bra då? Hur stämmer den förskolans verksamhet överens med dess värdegrund?

Vem är smart? Knappast inte pedagogen som inte klarar av att utmana en grupp med olika kompetenser.


Detta är tyvärr en vanlig åsikt upplever jag bland förskollärare och barnskötare. Jag håller med om att förskolan ofta får för lite resurser för att kunna möta utmaningar. Men vad betyder det för barnen om du i teorin är för inkludering, dvs att alla ska få vara med (vit, svart, tjej, kille, funktionshindrad, normalstörd, etc...) men i praktiken helst ser att en eller flera barn inte ska vara med?

Vem/vilka får vara med på din förskola? Vem/vilka får inte vara med?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer som inte handlar om inlägget raderas. Du är själv ansvarig för vad du skriver.