måndag 22 april 2013

Att sälja pasta gör dig dum i huvudet?


Några saker som stör mig

Varje morgon svingar jag mig upp på stålhästen för att ta mig från mitt hem till mitt arbete. Sträckan är ganska bra att cykla. Uppsala kommun har sakta byggt ut cykelvägarna i sydöstra Uppsala. Även om det finns en hel del att förbättra. Något som helt klart går att förbättra är tillsynen av olika näringsidkare. Dessa har sällan gång- och cykeltrafikanter i fokus då de försöker locka kunder till sina butiker, caféer eller restauranger.

Att sälja pasta gör dig dum i huvudet?

Martina Italienska Delikatesser har en trevlig butik på Bolandsgatan. Jag slinker in där ibland för att köpa god ost eller underbar skinka. Som kund blir man alltid väl bemött. Men som cyklist eller gående hatar Martina mig. Vanligen ställer de sina "gatupratare" på gångbanan och tvingar ut de gående i cykelbanan som är livligt trafikerad morgon och kväll av pendlare. Nu har de fullständigt blockerat gångbanan med en stående europapall. Frågan är om man blir hatisk mot trafikanter om man säljer italiensk korv, eller om det bara beror på att de är dumma i huvudet?

Bolandsgatan 9

Trottoarer är till för?

Som pappa till en delvis rörelsehindrat barn ser jag kanske med andra ögon när jag rör mig runt i de centrala delarna av Uppsala. Jag tycker också om att sitta ute och njuta av en god kopp kaffe med mera. Men jag tycker inte det är okej att caféer och restauranger annekterar hela det offentliga utrymmet. Hur tänker Café Linné Konstantina att den rullstolsbundne ska kunna ta sig fram på trottoaren?
Linnégatan

Svartbäcksgatan

Bordsställ

Sen en liten stilla undran? Är inte cyklarna på den översta bilden misstänkt lik bord och stolar. Hur tänkte Uppsala kommun här?
Bordsliknade cyklar på Dragarbrunnsgatan

Cykelliknande bord?
Alla näringsidkare som ställer ut stolar och bord på offentliga ytor ska ha läst nedanstående. Dock verkar det som läsförståelsen är eftersatt hos många av dom.
Uteserveringar ligger oftast på offentliga ytor. Därför är det viktigt att se till att all trafik kan komma fram och att serveringarna inte stör de som bor nära. Det är också viktigt att uteserveringarna har en karaktär som passar in i området.
Samma villkor gäller för alla men kontoret för samhällsutveckling bedömer varje ansökan individuellt. Vid behov tar de en personlig kontakt med den som söker tillstånd för att diskutera serveringens utformning.
Tänk på att du är skyldig att göra din uteservering tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Det finns lagar och regler för hur tillgängligheten ska hanteras, inte bara i nya byggnader utan även i befintlig miljö.
Från Uppsala kommuns webbplats

De företag som känner sig utpekade är välkomna att kommentera, men helst ser jag att ni gör om och gör rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer som inte handlar om inlägget raderas. Du är själv ansvarig för vad du skriver.