lördag 12 januari 2013

Piratpartist eller Sosse

Jag läser på förmiddagen om Helena Ternehäll som blev av med uppdraget som arbetsplatsombud för Kommunal i GP. Jag får länken från en vän på Facebook och jag ser genast att det har börjat kommenteras runt om på olika sociala medier. Även jag skriver om det bl a på Twitter och får några av Kommunals standardsvar.

GP levererar naturligtvis inte hela sanningen, det gör aldrig media. Kommunal borde nog agera lite mer öppet, men ska ha en eloge för att de faktiskt bemannar Twitter en lördagsförmiddag.

Det som får mig att fundera är hur sektion 48 tillåter en lokal s-politiker bedriva partiarbete under en grundutbildning för arbetsplatsombud. Är det så vi ska ha det i Kommunal?
Jag frågade Kommunal om det var okey att jag försökte värva medlemmar som piratpartist under en AO-utbildning. jag tyckte svaret borde vara självklart, men Kommunal ska använda min fråga som exempel i den interna diskussionen. Det självklara svaret borde varit: Nej, absolut inte. Och det borde vara nej, det är inte okej, att man helst ska vara socialdemokrat för att ha förtroendeuppdrag i Kommunal. Att behöva dröja med svaret för att först diskutera det internt sänder ut konstiga signaler.


Tiden är förbi då man blev direktansluten till SAP när man gick med i facket, även om jag skulle kunna tro att Krister Kronlid tyckte det var bättre förr. Han ser problemet med att vara moderat som AO, jag ser problemet med att ha honom som utbildare av våra arbetsplatsombud.

2 kommentarer:

 1. Jag kommer aldrig att fatta vad ni som är med i andra partier än sossarna tycker är konstigt med detta - LO och LO-förbunden ÄR socialdemokratiska! Vill ni inte ha med det att göra, arbeta för en skilsmässa mellan fack och parti alternativt gå med i ett partipolitiskt obundet fack. Det sistnämnda gjorde jag.

  Men sitt inte still i båten och böla på din blogg för i helvete! Det hjälper inte.

  SvaraRadera
 2. Här bölas inte på någon blogg. Detta är naturligvis bara en del i debatten och i mitt egna arbete på att förändra dumheter. Om ingen skriver offentligt om sådant här lär inget hända.
  Frågan om att inte samverka med socialdemokraterna har varit uppe många gånger i kommunal och lär återkomma. Det är kanske inte längre rimligt att Kommunal har banden till socialdemokraterna. Men min kritik i bloggposten är framför allt att vi måste kunna särskilja på våra uppdrag. Vi ska också komma ihåg att många socialdemokrater också är indirekt är våra arbetsgivare genom sina politiska uppdrag. Detta är också att sitta på två stolar.

  Som fackligt ombud arbetar jag naturligtvis inifrån och jag gör det transparent.

  SvaraRadera

Kommentarer som inte handlar om inlägget raderas. Du är själv ansvarig för vad du skriver.