lördag 24 april 2010

Korkade hundägare

När ett barn går förbi en trädgård där det finns hundar och en av hundarna tar sig ut och attackerar, finns det då några tvivel om vems felet är?
När hundägaren Olof inte kan svara på frågan om han ska behålla hunden, då han inte vet om denne bet pojken, undrar jag om Olof har alla hästar hemma? Spelar det någon roll om hunden biter eller inte då den uppenbarligen skadade pojken.
Felet är varken hunden eller pojkens, den är endast ägaren. Klarar en ägare inte av sin hund ska hunden bort på ett eller annat sätt Jag frågarsätter verkligen om denna Olof ska tillåtas ha hand om hundar i framtiden.

27 kommentarer:

 1. Ibland händer det olyckor, eller hur? Om grannens barn kastar stenar på min hund ska barnet tas ifrån deras föräldrar?

  SvaraRadera
 2. Jag blir helt vansinnigt upprörd över Olof Haggrens uppträdande! Han borde aldrig få äga hund mer, då han uppenbarligen inte har kontroll över sin mördarmaskin.

  Ett grannskap skall inte behöva vara rädda för att gå förbi ett hus med skällande dobbermanns. Givetvis ska en hund som anfaller en människa avlivas.

  SvaraRadera
 3. Till anonym nr 1: Menar du på fullt allvar att du jämnställer stenkastning mot din hund med att en fullvuxen dobermann smiter från sin inhängnad och attackerar en förbipasserande pojke så att han blodig måste uppsöka sjukvård?

  Vilken rätt har ägare till aggressiva hundar att terrorisera omgivningens möjligheter att vistas utomhus? Även om staketen förbättras räcker det med att grinden glöms öppen en enda gång för att en ny olycka ska inträffa.

  SvaraRadera
 4. @Annonym1 Nu var det inte fallet att pojken kastade sten. Och hundägaren i detta fall var medveten om den aggressivitet som hunden bar på och hade inte sett till att den inte kunde rymma. Han ska inte ha hund helt enkelt!

  SvaraRadera
 5. Allvarligt talat, ni som talar emot hundägaren måste ju uppenbart vara inskränkta människor utan förmåga att nyansera information.
  Vad vet ni om huruvida pojkens uppträdande varit så oskyldigt som det beskrivs i artikeln? Genomgående i liknande fall där en människa råkat illa ut pga en hund så beskrivs alltid människan som en oskyldig ängel och hunden som en mördarmaskin. Hur hade situationen sett ut om ägarparets son hade brottat ner pojken med några skrapsår som konsekvens? Då hade man talat om sk "pojkstreck".
  Om ägarparet hade tagit emot familjehemsplaceringar istället för omplaceringshundar i behov av rehabilitering, ja då hade man talat om engagerade människor som tryggar barnets framtid. Tänk på det!
  Syftet med mitt inlägg är att folk utan relevant vetskap om händelsen inte ska lägga sig i.

  SvaraRadera
 6. www.bloggen.fi/farmor24 april 2010 14:19

  Att jämställa hundar och människors beteende kan väl inte uppfattas som relevant.
  Hunden agerar på det sätt den ÄR inte hur den fjärde hundägaren till denna hund lyckas eller misslyckas med i sin fostran. I detta fall är det ju glasklart att hunden skall avlivas.
  Ansvarsfulla hundägare tar alltid sitt ansvar i dylika situationer. Till Anonym 13:55:Jag upplever mig varken som en inskränkt person eller en med med oförmåga att nyansera uppkomna situationer. GML

  SvaraRadera
 7. Jag blir uppröd när man får läsa hur en stor hund anfaller ett barn och ägaren tvivlar på om det är hans hund som har bitit barnet, jag har själv två hundar av en mindre ras om det varit en av mina hundar så var det sista gången den bet någon. Man måste ta ansvar för sina hundar hur kär man än är i dem. BP

  SvaraRadera
 8. Vad trött jag blir på okunniga människor, som aldrig kan nyanisera vad som står i en tidning.Tror ni alltid eact vad som står ???
  Naturligtvis var det inte OK att hunden hoppade över staketet.
  Men som någon skrev, vad vet vi vad pojken gjorde ?
  Såg någon, som kan läsa hund !, vad som hände ?
  Många ser bara att en hund hoppar på en person, och då är den alltid aggresiv och en s k mördarhund.!
  Var pojken bitem så hade han fått mycket värre skador.
  Mycket troligt att pojken på något sått fått hunden att hoppa över, sedan blev pojken rädd, föll och skadade sig.
  En dobermann är en mycket lekfull ras, och älskar barn.

  SvaraRadera
 9. Henrik...ja jag kan även jämnställa det !
  Hur tror du en hund reagerar om elaka barn trackasera en hund bakom staket ????? använd hjärnan.
  Männskilgheten är illa ute idag, är så långt ifrån naturens lagar.
  Lär er att leva med djuren, lär er OM djuren, hur reagerar de...och VARFÖR reagerar de !
  Det är en stor kunskapsbrist idag om hur djuren o naturen.
  Vi skjuter vargar o lodjur för att vi är rädda ! !
  Lär er mera ! ! !
  Lär er mera om hundens liv ! !

  SvaraRadera
 10. Ok nu är det som så här:
  1. Hade hunden bitit pojken så hade inte hela ansiktet varit kvar!
  2. Absolut INTE ok att en hund hoppar över ett staket mot en människa eller en annan hund oavsett storlek på hunden!
  3. Jag tror tyvärr inte att hunden var ute efter att bita/skada pojken men det hör ju tyvärr inte hit då det är ett oacceptabelt beteende hos en hund..
  4. Frågan är hur grannarna hade reagerat om det hade varit en liten knähund som gjort detta??
  Självklart är jag medveten om att en stor hund kan orsaka en jädrans mer skada än en liten hund! (Om det är det hunden är ute efter)
  5. Jag tror att ca (minst) 40% av landets hundägare av en liten ras/blandraser har sk problemhundar då de kommer undan med allt för att de är så små och gulliga...
  6. Att avliva hunden anser jag vara ganska drastiskt..
  7. Det är aldrig en hunds fel, utan ALLTID hundägarens fel samt ansvar!
  8. Ofta är det väldigt okunniga människor som dömer ut en hel ras som sk mördarmaskin osv..
  9. Ägaren till den här påstådda mördarmaskinen borde veta att hans hund är väldigt "på" och om han nu vill leka med pojken och hoppa och fjanta sig eller vakta deras hem borde ägaren ha haft ett högre staket redan från början!!
  10. Men vi alla ska nog akta oss med att spinna vidare på det här och tro alldeles för mycket..
  Alla människor gillar att få uppmärksamhet..
  "det finns alltid två sidor av myntet", glöm inte det!

  Sen till slut hoppas jag att den här söta lilla pojken inte kommer att växa upp och bli hundrädd resten av sitt liv.. Det är vi runt omkring som skapar det.. Så får hoppas att föräldrarna har så pass mycket vett i skallen att de inte brer på allt pga denna händelse! För det är ju faktiskt bara ren fakta att hundrädda föräldrar överför detta till sina barn och det är så fruktansvärt tragiskt!!
  Hoppas att den här hisrorien får ett lyckligt slut för alla inblandade! Och hetsa inte igång varandra innan ALLA fakta kommer fram! Ut och njut i vårsolen istället! =)

  SvaraRadera
 11. Känns otroligt fel att ni utgår från att pojken skulle ha retat och tristat hunden, alla barn är inte sådana. Vissa barn är faktiskt rädda för hundar och jag kan tänka mig att denna pojken kommer ha en otrolig skräck för hundar i framtiden!!!! Nej hundägare ta ansvar för era djur, ha de inte lösa i trädgården om ni inte kan ta ansvar för deras betende och se för guds skull till att de inte kan ta sig ut från gården/tomten.

  SvaraRadera
 12. Ber bara er Anonyma att hålla er till vad jag skrev i bloggposten eller till vad som står i GP. Det finns alltid massor av okända fakta, vill ni kasta skit på varandra gör det någon annanstans.

  Inskränkt brukar jag inte uppfattas, jag har själv växt upp med hundar och hyser stor kärlek till djur. Därför tycker jag även att man som ägare ansvarar för sitt djur. Min fråga handlar inte om hunden utan om ägaren.

  SvaraRadera
 13. pojken kommer inte vara rädd för hundar det vet jag!!!

  SvaraRadera
 14. Att du ens har mage att ifrågasätta en persons kompetens kring djurhållning baserat på en artikell i GP tycker jag är anmärkningsvärt.

  SvaraRadera
 15. @Anonym 24 april 2010 22.10 Vem har sagt att jag baserar mitt tyckande bara på artikeln i GP?

  I övrigt är det anmärkningsvärt att jag har så liten mage, tycker jag.

  SvaraRadera
 16. Av en fjäder kan man göra en höna. Självklart ska vi hundägare ha kontroll på våra hundar. Jag har haft hund i över 40 år både stora och små raser. Jag har också erfarenhet av dumma föräldrar som inte fattar hur man ska närma sig en hund vid möte eller lära sina små änglar hur dom ska uppträda i närheten av hundar. Hade hunden i artikeln velat döda pojken hade den gjort det redan vid första bettet, och det bettet hade suttit i halsen. Skadorna på pojken ser mer ut som en fallskada som uppstått då hunden kan ha fällt pojken till marken. En vuxen Dobermann väger mellan 35- 45 kilo och är en stor hund när den kommer springandes, och tung när den hoppar, särskilt på små barn som faller likt bowlingkäglor för en så stor hund som hoppar eller slår med tassarna, och troligtvis bakifrån då pojken har ansiktsskador runt munnen och kinder. Jag vill inte ta hunden eller dess ägare i försvar, men som hundpsykolog är det något som inte stämmer i berättelsen som är nedtecknad i GP. Finns det någon som SÅG själva överfallet och bettet som det pratas om, i så fall bör den personen ställa upp som vittne i tingsrätt. Både för pojkens och hundägarens skull. Genom mitt arbete som hundpsykolog vet jag att det finns väldigt många som inte kan läsa av sina hundar, snälla ni lär er era djur. Sist en uppmaning till alla föräldrar lär era barn HUR dom ska möta en hund både på gata och hund som är instängd bakom staket. På detta sätt kan många onödiga olyckor förhindras och många barn få glädje av djuren istället för att få en rädsla som ofta följer med i vuxen ålder och i sin tur skapar problem.

  SvaraRadera
 17. 40 års erfarenhet ?
  Hundpsykolog ?

  Bara att säga att hade hunden velat döda så hade den gjort det.
  Lås in era hundar i burar eller så får ni flytta till de Norrländska skogarna om ni vill ha er frihet.
  Vi som är hundrädda kommer inte att acceptera att vi skall gå i någon form av charmkurs eller hundkurser för att vi skall lära oss hur vi skall uppföra oss mot hundar som är i undantagsfall ett mordvapen.
  Och du som hundpsykolo kalla dig inte mer för detta ditt uttalande gör att jag skäms för dig.
  Sanningen om fallet i GP kommer förhoppningsvis att visa sig längre fram.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. Pojken har inte retat hunden, inte avsiktligt i alla fall.
  Hunden var inte aggressiv utan lekte. Hunden har INTE attackerat ungen. Barnet har inte blivit biten enligt polisutredningen.
  Mycket tragisk händelse som inte borde skett.
  Olyckor händer tyvärr hur mycket vi gör för att förebygga det. Även stakethundar lyckas ta sig ut ibland och det tycker jag är mycket allvarligare problem.

  Tänk om alla incidenter där en hund råkat välta ett barn skulle tas upp i tidningen eller när en staket hund rymmer så skulle det behöva skrivas mycket. Denna hund har en ansvarsfull ägare, de hade redan ett 2m högt staket och kommer vidta ytterliggare åtgärder för se till att detta inte händer igen.

  SvaraRadera
 20. Bra att hundägaren tagit till sig kritiken. Hoppas denne även löser det som inte tas upp i GP. Slutet gott nu?

  SvaraRadera
 21. Till anonym 12:04 25 april
  Du skriver att vi ska låsa in våra hundar i burar eller flytta till norra Sverige... Många som är hundrädda snackar bara skit! Lägg ner nu! Det handlar om okunskap inget annat! Hundar är en del av vårat samhälle idag.. Jag har själv varit sk hundrädd.. Men kom igen nu, mordvapen..
  Kan ta några väldigt lätta exempel;
  Varför står man och stirrar på en hund? Varför gå fram till en helt okänd hund KOPPLAD?? Varför klappa en hund frenetiskt på huvudet??
  Varför är det alltid så att man ska by sig så jävla mycket om vad alla andra gör! Tycker du borde sköta ditt! Och koncenetrera dig och skriv om alla brottslingar istället som har massa sk mordvapen.. Lägg energin på nåt viktigt istället. Att unga killar går omkring med pitbull för att de ska hävda sig eller för att tjäna pengar i hundfighter bör kraftigt ses över hur man kan komma i bukt med detta!

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. Jag kan bara hålla med FF och hoppas på att hundägaren löser det som inte togs upp i gp och att man numera kommer att kunna passera tomten tryggt. Tidigare har man ju inte kunnat passera utan att blivit rejält utskälld och det är ju inte så att ägarna har reagerat på hundarnas beteende och det var ju inte direkt första gången som den/de lyckades med att rymma/komma över staketet. Så nu kanske de kan ha mera koll och reagera på beteende och se till att de stannar på tomten för något 2meters staket har ju inte varit tal om innan direkt.

  SvaraRadera
 25. Varför överbefolka norrlands skogar med hundar? Du kan ju flytta dit själv om du vill slippa hundar. Men jag håller med om att hundägare måste ha koll på sina hundar oavsett var dom är. Även föräldrar måste ha koll på sina barn.

  SvaraRadera
 26. Till anonym som säger att hunden tidigare kommit över staketet: Om du VET att hunden tidigare hoppat över staketet tycker jag du skall meddela detta till polisen eftersom denna händelse enligt GP är ett polisanmält. Om hunden även tidigare rymt kan det ju påverka hur polisen ser på saken.
  Om du INTE VET att detta tidigare har hänt så tycker jag du skall undvika att nyttja denna blogg för att sprida rykten.

  SvaraRadera
 27. Jag vet att det hänt att dessa hundar har tidigare tagit sig över staketet. Det var inte första gånget, däremot var det första gången som hunden gick till attack mot någon. Men detta är inget nytt, polisen har fått alla uppgifter. Pojkens familj och hundägarna är numera på god väg att lösa konflikten. Alla vill få till den bästa lösningen för att komma vidare.

  SvaraRadera

Kommentarer som inte handlar om inlägget raderas. Du är själv ansvarig för vad du skriver.