fredag 18 mars 2011

Omsorgspersonal och dagis eller lärare och förskola

Igår deltog jag i debatten #merkateder Debatten spretar åt olika håll men eftersom Lärarnas Riskförbunds Metta Fjelkner skrev om det och avslutade att påpeka att även i förskolan kan det finnas katederundervisning, så kom det även att handla om synen på lärare och skola. Hon skrev "Katederundervisning kan också vara när man på dagis sitter på kuddar...".
Att kalla förskolan för dagis uppfattas av många i förskolan som att förringa den. Och när ordförande i ett av lärarnas fackförbund skriver dagis väcks frågor.

Zoran Alagic är presschef på LR har deltagit mycket i #merakateder på Twitter. Igår lyckades han verkligen såra många lärare (omsorgspersonal) med sina privata åsikter på Twitter. Frågan är om han förstår kopplingen mellan hans roll i LR, hans privata twitts och Fjelkners skrivfel?

Jag hoppas Zoran utvecklar sin syn på skola och lärare på sin blogg, twitters 140 tecken blir lite begränsande!

4 kommentarer:

 1. Bloggen ska inte vara ett forum för mina privata åsikter, så där kan jag inte utveckla mina tankar. Mejla mig på;:
  zoran.alagic@lr.se
  eller
  zoran.alagic@comhem.se
  Men jag har en traditionell syn på skolan. Innan skola är det dagis. Förskolåret i sexårs är en övergång där man glider över i mer skol-"liknande" arbetssätt. Men när skolan inträder är det undervisning med mer av motprestationer som gäller. Samhället satsar stora resurser på att undervisa och ge individen kunskap för yrkesliv och förhoppningsvis bildning för livet.
  Det uppdraget, alltså lärarens undervisning, är så oerhört viktigt för vuxentillblivelsen. Om barnen har haft en god omsorg med omtanke och värme är de rätt rustade att börja i skolan. Och de kan gärna göra det tidigare än i dag. Då kan "sexårs" bli mjustarten i skolan med lågstadielärare som kan undervisa i skriva, läsa räkna på riktigt. Det vore bra både för barnen och för skolan.
  Detta är alltså mina egna åsikter, hastigt nedskrivna.
  /Zoran

  SvaraRadera
 2. Zoran fortsätter att förklara här:
  http://lumaol.wordpress.com/2011/03/18/zoran-pa-lr-var-fick-han-luft/

  SvaraRadera
 3. Så nu kan jag skriva lite mer. Jag har sett att du har utvecklat ditt resonemang sedan sist. Du är i din fulla rätt att ha en traditionell syn på skola och lärande. Men när Metta Fjelkner skriver dagis på er webbplats, så undrar jag först och främst om hon är medveten om att hon har medlemmar som tar illa vid sig? LR har av tradition alltid varit skeptisk till lärare för yngre åldrar och sådana skrivfel bidrar inte till förbättrat förtroende från förskolepersonal.
  Dina åsikter om att förskolärare är kvalificerad omsorgpersonal blir liksom spiken i kistan på att LR helst betraktar alla som inte undervisar enligt katedermodellen som ickelärare. Det oavsett om det är din privata åsikt eller inte.
  Du skriver att Metta förmodligen använder ordet ”dagis” för att känner igen ordet. Men det köper jag inte idag. En ordförande för LR borde veta bättre och vilka vet inte vad förskola är.

  Jag kan för övrig berätta att redan yngre barn lär sig räkna på riktigt samt att läsa i förskolan idag. Det är dock inget resultat av skolifieringen av förskolan utan stor upptäckarlust hos barn samt skickliga pedagoger.

  SvaraRadera
 4. Tack Mats. Jag har kunnat följa Zorans framfart där med. ;)

  SvaraRadera

Kommentarer som inte handlar om inlägget raderas. Du är själv ansvarig för vad du skriver.